Siapa nak kahwin dengan orang N9, kena cuba resepi ni. Saya tak kata yang resepi ni mudah tapi, worth to try. Untuk beginner, mungkin tak mudah sebab resepi ni guna banyak bahan. Tapi, dia jadi mudah sebab campak je semua. Hehe. Tak ada tumis-tumis tau. Tak guna minyak pun. Okeh, tak nak taip panjang-panjang lagi. Kawan-kawan tengok lah caranya di bawah ni ye. (Saya saje tak nak letak sukatan bahan-bahan. Sebab saya tak reti nak explain macam mana. Kalau tak faham boleh comment ye)
Bahan-bahan:
1) Udang
2) Kacang panjang (boleh juga digantikan dengan peria)
4) Santan
5) Cili api hijau blend dengan bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup (boleh juga ganti dengan kunyit serbuk. Saya guna kunyit serbuk je. Ikut tekak suami.)
6) Asam keping
7) Serai dititik / Daun kunyit (pilih salah satu.)
8) Garam
Cara-caranya:
1) Masukkan santan, cili api blend, asam keping, serai / daun kunyit ke dalam periuk. Kacau perlahan-perlahan sampai mendidih.
2) Masukkan kacang panjang dan udang. Kacang panjang dipotong saiz panjang jari. Atau ikut suka lah nak potong saiz macam mana pun. Erm, lepas tu masukkan garam secukup rasa. As usual, jangan biar udang masak lama-lama. Nanti tak fresh. Elok je mendidih, terus tutup api dan serve. Just nice, udang dan kacang panjang fresh. Tapi, kalau anda jenis yang tak suka sayur kacang panjang tu keras, boleh masukkan kacang panjang dulu, dah agak lembut sikit baru masukkan udang.
Tips:
#1
Kalau first time masak lemak, digalakkan guna api perlahan. Tapi, kalau dah nama masak lemak, api perlahan ke, api besar ke, wajib selalu kacau. Kalau tak, santan tu jadi berkaki. Tak cantik.
#2
Masak lemak tak sesuai guna santan cair. Tak sedap nanti. Guna santan yang agak pekat. Bukan lah pekat sangat tau. AGAK pekat je.
Eden bukan orang Nogoghi (Negeri Sembilan). Tapi, kahwin dengan orang Nogoghi. Suami hari-hari nak makan masak lomak CILI API. Tu yang eden pandai masak lomak tu. Belajar dongan omak mortua. Tapi, sejak mengandung sampai lah harini, suami dah tak demand masak lomak laei dah. Kesian baby A.D masih fully breastfeed laei. Ngeheheh.
No comments:
Post a Comment