Thursday, April 3, 2014

Check Up 7 Bulan & Perkembangan 6 Bulan A.D

Bismillahirahmanirrahim

Pagi tadi bawa A.D check up umur 7 bulan kat KK Pelabuhan Klang. Eh, kejap. Ada ke check up 7 bulan dalam buku baby? Dalam buku memang tak ada tapi A.D kena datang untuk monitor berat badan. Sebab masa nak masuk umur 5 bulan, A.D diserang demam yang pertama (sebelum ni tak pernah demam walaupun suntik vaccine 3 serangkai). Masa tu, he refused to be breastfed. Susah betul nak menyusu. Perut pun nampak kempis je. Bila datang check up umur 5 bulan, berat badan cuma naik 100gm. Risau dibuatnya. Doctor advised me to start introducing him a solid food sebab mungkin he's in the transition period antara susu dan makanan pejal. 

Alhamdulillah when we came for 6-month check up, he gained 500gm weight increase. But still kena datang untuk periksa berat lagi on the following month. Jadi bila kami datang pagi tadi, berat A.D naik 300gm (6.1kg). Check up kali ni takda vaccination. Tapi, misi ada tanya "Dah pandai apa? Makan banyak mana?"




Kalau masa 5 bulan dulu, A.D pandai meniarap je. Tapi bila umur 6 bulan ni, A.D dah laju meniarap & terlentang. Siap bergolek-golek lagi. Kalau bentang toto kat bawah ni, habis dia balun golek dari hujung ke hujung. Mulut pula riuh sebut "ba bu ba bu ba... bu bu bu bu.. pa pa pa".

"Tapi, anak ummi belum merangkak lah sayang." He can move backwards, but he rarely move forward. Hehehe. He can do bumping. He always lift up his punggung (imagine that with his face facing down, betul-betul tonyoh tilam). I had once saw him in crawling position but he didn't move at all. Langsung tak gerak. He may not strong enough to move in the position. 

He ate almost any soft-solid foods. He ate birthday cake, ice-cream, bahulu, cream-crackers, papaya (of course in a small quantity). He loves eating bananas. I gave him banana almost everyday for his tit-bits and it helps him to poo poo smothly. He ate biscuits too (Heinz Farley's biscuit with banana's flavour). Of course, he eats porridge for lunch and dinner.

We (ummi & papa) love u so much sayang :)

No comments:

Post a Comment