Saturday, December 27, 2014

Kami Ber-3 di Langkawi

Bismillahirahmanirrahim

Dulu sebelum pregnant, saya pernah beli tiket flight utk ke Langkawi dengan hubby, mak & abah. Masa tu book tiket promosi Airasia, RM80 pergi balik seorang. Murah punya pasal, book la berbulan-bulan awalnya. Tiba-tiba... last minit tak dapat pergi. Burnt tiket saya dengan hubby. 



November 2014, alhamdulillah kami dapat ke Langkawi. Kali ni of course kami bawa A.D. Kami bertiga je. Dah takde book tiket flight awal-awal macam dulu. Takut wooo... Saya book 3 minggu sebelum tarikh kami bercuti, selepas kami suami isteri dengan yakin nye in-sha-Allah dapat pergi :)

So, dalam entri ni saya kongsikan pengalaman saya. Mana tau berguna sebagai panduan kepada parents yang merancang untuk bercuti dengan anak kecil atau baby.


Flight KUL-LGK

From Port Klang to KLIA. Kakngah tolong hantar sebelum masuk keje.
Best sangat sebab kalini dapat naik fligt MAS dengan total fare RM290 pergi balik untuk kami bertiga. Eh, murah lah kan? Harga asal RM250. Memikirkan percutian kali ni kali pertama kami bawa A.D naik flight, saya dengan hubby decided to pay for "pilih seat" pergi dan balik. Harga seat seorang untuk satu perjalanan, RM10. Two of us pergi balik, dah RM40. A.D (1 tahun 2 bulan), saya riba je. Tapi, masa flight balik ada satu seat kosong kat row kami. So, A.D was lucky dapat free seat :)

Of course kami bawa sekali susu anak dalam tin, susu dah bancuh dan termos air panas just in case nak bancuh susu anak lagi dimana-mana sahaja.


How was he during the journey? Baik saja. Tidur all the way long. Terjaga masa landing off. A.D mungkin keletihan sebab dah bangun 6 pagi. Ummi terbook flight pukul 9.45 pagi. Satu kesilapan besar sebab sampai Langkawi Airport pukul 10.45 pagi. Pusing-pusing pekan Kuah dulu sementara nak tunggu check-in pukul 3 petang! Time ni susu botol A.D pun dah habis :(

Untuk prosedur di lapangan terbang, boleh refer blog lain ye pembaca.

Kereta Sewa


Saya survey kereta sewa seminggu sebelum departure. Hasil survey saya decided contact Anoxtravel. Rezeki kami dapat sewa kereta murah. RM110 utk 48jam + extra 2 jam. Myvi lagi best. Aircond kuat, tingkap tak bocor, bersih. A.D selesa tidur kat seat belakang. Saje saya request auto padahal kami suami isteri boleh bawa manual. Aim kami percutian ni mesti relax sepenuhnya, no stress at all. 

De Baron Resort

Again, saya memang tak berani book bilik awal-awal. So, macam kereta sewa tadi, penginapan pun saya book seminggu sebelum departure. De Baron Resort, RM150 satu malam nett, book terus dengan pihak resort. Kami stay 2 malam. Resort ni terletak di Pekan Kuah. Pilihan yang bijak sebab bila bawa anak kecik ni, kene consider waktu anak nak tidur. So bila penginapan betul-betul dekat Kuah, kami boleh pegi shopping anytime. No rushing, no stress at all. Nak cari makan pun sonang. Terima kasih cikinadodocheng atas cadangan lokasi Kuah.
Anak ummi nampak je katil memang terus abum la dia.
Breakfast untuk bilik RM150 ni tidak lah mewah sangat, tapi alhamdulillah masih mengenyangkan untuk kami sekeluarga including our baby A.D. Ada 2 heavy meal - nasi goreng & mee/bihun, ada sosej/beacon, ada cereal & fresh milk, bubur nasi yang, ada fruits, puding/pancake hot drinks & juice. Yang penting, kat cafe tu terpampang sijil Halal by Jakim :)
Air pool dalam untuk ketinggian A.D. Papa dukung A.D. 
Ummi tukang ambil gambar je :)
Then, petang and the next morning kami bawa A.D mandi swimming pool kat resort tu. Pelampung lengan dengan pelampung itik ikut naik flight. Ummi siap bawak mesin pam lagi pam kat bilik resort. Tapi bila mandi tak pakai pun pelampung tu.

Oriental Village & Cable Car

On the first day, kami tak kemana-mana sangat pun melainkan pusing pekan Kuah. Lunch kat Kuah, tengok jeti Kuah, tengok bot, survey kedai coklat, malam beli coklat, tu je la. 

On the second day, lepas breakfast kami terus bergerak ke Oriental Village. Masa gerak tu dah hampir pukul 9 pagi. Tak boleh lewat sangat nanti panas, tak selesa. Susu anak dah siap bancuh, otw tu, kami sempat singgah kedai runcit belikan anak roti cream untuk kudap-kudap nanti. 

Beg hubby isi diaper anak, towel anak, baju spare anak, susu, air mineral, roti & chipsmore.




Gambar kiri bawah tu A.D tak sengaja tergelecek but still with style. Hehehe
Tak ada gambar atas sky bridge sebab tengah tutup untuk renovation.

Makam Mahsuri

Pergi Langkawi tak ziarah makam Mahsuri tak patutla pula kan? So, lepas lunch dekat kawasan kampung, kami ke makam Mahsuri. Nostalgic betul kisah Mahsuri ni. 



Kami sedekahkan al-Fatihah untuk Mahsuri di hadapan makamnya.

Dataran Langkawi

Lagi satu landmark Langkawi. Dari mana datangnya nama pulau ni kalau tak dari burung helang kan? So, tengah panas terik kami gaghkan juga la bawak anak ke Dataran Langkawi. Boleh nampak tak gaya A.D bergambar dah suam-suam kuku dah? Dah siap tarik tangan ummi ajak balik. Ajak wefie kejap pun tak nak dah.

Panas & keletihan.
 Dari Dataran Langkawi ni boleh nampak De Baron resort dengan jelas sekali. Tapi kenapa dari De Baron Resort saya tak nampak dataran? Hubby pun questioning the same too. Aneh ni. Pelik. Ke sebab silau matahari terbenam? Hehehe.

Kami sekejap je kat sini. Lepas tu terus balik bilik. Rehat kejap, solat, tak lama lepas tu bawa A.D mandi pool.

Plan kami malam tu nak jalan-jalan kat Pantai Cenang. Tapi, lepas Maghrib A.D terus tertidur. Tak sampai hati kami nak kacau anak kami tidur. Mana taknya, sepanjang siang tu A.D cuma tidur dalam kereta je. So, Cenang cancelled. Hubby keluar kejap je tapaukan dinner untuk kami.

On the third day, kami dah relax. Lepas breakfast, A.D mandi pool then kami dah bersiap nak check-out. Flight balik pukul 2.30 ptg. Sebelum pukul 12 lagi kami dah check-out bilik. Otw ke airport tu kami lalu Pantai Cenang. Tapi, lalu siang tak happening sangat. Sampai aiprort just nice, pukul 1 petang. Lunch kejap kat Marrybrown airport then dah masuk gate.

Since masa kami limited, our plan earlier to visit underwater world was cancelled. Since kami ada anak kecik, kami juga tak berangan nak pergi island hopping.

Alhamdulillah, percutian kami berjalan dengan lancar. 

Thursday, July 24, 2014

Review: Theme Park Hotel Gold Coast, Morib, Selangor

Bismillahirahmanirrahim

Image result for gold coast morib
Photo by Groupon

Haish, lama betul menyepi. Yang ini entri tertunggak dari bulan lepas. Sibuk dengan aktiviti anak, sibuk dengan aktiviti sambut Ramadhan dan sibuk juga dengan aktiviti pelaburan emas tau. Hehehe. Alhamdulillah, rezeki dari Allah.

22 & 23 Jun 2013, syarikat tempat husband kerja ada buat family day dekat Goldcoast Morib. Bukan Sepang tau. Ni kat Morib yang ada taman tema air tu. Yang macam ala-ala Sunway Lagoon tu la. Setiap staff yang dah ada family (yang dah kahwin) dapat satu bilik. Seronok sangat lah kami. Mana tak nya, ni first time kami bawa A.D bercuti over night.

Kalau ada sesiapa yang nak intai-intai tempat ni, boleh lah tengok gambar-gambar kami kat bawah ni. Tapi, jangan tanya saya pasal harga. Saya tak tau berapa harga bilik ni. Kalau pasal servis tu boleh la saya kongsikan.







Gambar-gambar kat atas ni gambar dalam bilik. Serious cakap, bilik dia sangat luas. Nak bentang toto pun still luas. Tapi, kat  hotel ni pun ada jenis apartment. Kalau nak selesa, amik la apartment. Kalau nak jimat, boleh je amik bilik. 

Tadi tu baru cerita bilik dia luas. Bilik air? Pun luas gak. Boleh mandi sekali 3 orang. 2 orang dalam bath tub, sorang lagi dekat shower. Best2x.. Pengalaman saya sebelum ni hotel yang ada bilik air luas ni kat Hotel Primula, Kuala Terengganu. Tapi Primula punya bath tub biasa je. 

Cer tengok gambar kat bawah ni, bilik air dia ada tingkap. Ok, kalau rase nak kelainan, tak yah masuk toilet guna pintu. Lompat je thru tingkap. Sambil mandi boleh main cak-cak. 






Tengok gaya A.D manja papa tu. Ingatkan, 1st time bawa tempat macam ni dia takut. Owh.. ummi salah la sayang. Masuk je bilik, berdiri kat koridor tu terus dia senyum lebar. Suka dia tengok orang ramai mandi. Kami dapat bilik 1st floor. Sebelah je dengan platform main gelongsor air.


Ada servis sewa kereta mainan untuk anak. Ada dua jenis - yang handle sendiri dgn yang guna remote control. Sebab A.D belum pandai handle sendiri lagi, ummi ambil yang jenis guna remote control. Ummi tak pandai guna, so papa yang guna. Tengok muka A.D, senyum je. Siap toleh kiri kanan lagi tu. Macam escort plak. Yang ni kalau tak silap harga dia RM10 untuk 15 minit.

So far ok la. Cuma, personally saya rasa housekeeping hotel ni kena buat keje lebih baik la lepas ni. Kebersihan fasiliti bilik tak berapa memuaskan. Lagi satu, kenapa eh kat Morib ada satu bau kurang enak waktu malam? Hurm.. tak puas hati.

Thursday, June 12, 2014

Pameran Motor & Kereta Yang Unik

Bismillahirahmanirrahim


Saya tak tau sebenarnya nama pameran ni. Tapi, serius ada banyak betul motor dan kereta yang klasik dan dihias unik. Hubby yang ajak ke sana. Jangan tak tau ye, suami saya memang minat sangat dengan all these motorbikes and motorcars too, I guess. Ikut je la ye tak? 




Kami pergi dah petang. Sampai sana lebih kurang pukul 4.30 rasenya. Jalan masuk Citta Mall sangatlah jem, ye. Kata Kakngah, Citta Mall ni kalau hari biasa memang lengang la. Haha saya imagine lengang macam Harbour Place, Klang.




Motor Ducati. Tak tau pun sebenarnya. Tengok logo yang ada kat motor tu.

 Masa kami sampai, pameran ni masih meriah dan sangat sesak. Mungkin sebab bertembung dengan jualan baju tempatan. Apakah pelik namanya? Macam buah-buahan la pula. Cuma ada beberapa kenderaan pameran yang dah balik. Tapi rasanya, bagus juga sampai lambat. Kesian kat anak.





Jarang kami anak beranak dapat bergambar bertiga. Kali ni sebab kakngah ada, dia yang ambil gambar utk kami.

Kami berempat :)

8 Jun 2014
Citta Mall
Ara Damansara

Monday, May 26, 2014

Perkembangan 7 Bulan A.D

Bismillahirahmanirrahim

Sebelum tu, ummi nak wish happy belated 8-month birthday kat A.D (9 Mei lepas). Semoga anak ummi terus sihat dan bijak. Ameen.

8 bulan tak ada check up. Seronok. Tunggu next month, bila dah 9 bulan nanti.

Secara fizikal saya tak pasti tentang pertambahan berat, tinggi dan ukur lilit kepala A.D. Kat rumah tak ada weighing scale. Yang ada tu untuk bahan buat kek je. Tak sesuai  langsung. Tapi kat rumah ada tape. Boleh la guna untuk ukur tinggi dengan kepala anak. Cuma saya malas je nak guna. Hehehe. Insya Allah, sihat anak ummi ni.

Sepanjang usia 7 bulan, A.D dah kuat mengesot ke depan. Boleh 'kona' kiri kanan, boleh u-turn gak. Maknanya, saya dah ada mop bergerak di rumah! Hehehe. Disebabkan dah kuat bergerak, maka kuat jugalah mengejar ummi dia ke dapur. Tak boleh tinggal langsung. Kalau letak dalam walker, walker sampai dapur (skill ni dah lama ada). Kalau letak je dia di lantai, dia sendiri mengesot ke dapur. He is so brave, ok! Walaupun lantai tu tak sama tinggi, he has the skill to go there. Sama gak la kalau turun dari tilam ke lantai (remember, we have removed the bed?)

Merangkak dah ke? Hurm, belum lagi. Saya rasa sebab A.D banyak spent time atas walker la. So masuk umur 8 bulan ni, saya biarkan dia bebas atas lantai dan dah mula tak pakai stokin supaya tapak kaki dia akan rasa lantai naturally. Hopefully dia yakin untuk merangkak dan berpaut untuk berdiri. Tapi, waktu tidur definitely saya pakaikan anak stokin. Malam sejuk kan?

Dah boleh duduk sendiri :)

 Then, A.D dah pandai main koyakkan kertas tisu. Jenuhla ummi dia mengemas. Tisu tu kan ringan. Bila dicarik-carik sampai halus tak ke berterbangan kat ruang  tamu tu? Takpe lah nak. Koyak je banyak-banyak sampai jadi salji kat rumah ni pun tak pe. Asalkan jangan makan tisu tu sudah. Kena berpada-pada gak. Kalau tak pantau habis separuh kotak tisu tu dia buat mainan. Then, bila senyum sekarang boleh pula senyum sambil jelir lidah. Aikk???



Tu je la setakat yang teringat. Hehe.

Selamat beristirehat!

Friday, May 2, 2014

Kelambu Khemah Kami

Bismillahirahmanirrahim


Macam comel je. Macam best je. Macam ok kan?

This is not a new hot trend. Dah lama dah orang jual kat internet. Kat Pasar Pandamaran pun dah lama ada. Tapi, baru this week hubby beli kat Mr DIY. RM39 untuk saiz tikar evamatic bunga depan belakang macam dalam gambar tu.

Tengok khemah dalam rumah ni, teringat zaman sekolah menengah dulu. Masa tu saya  memang aktif join camping ni. Ada A-tent, ada dorm. Ha, sekarang khemah dan kelambu ni dah diinovasikan menjadi satu. Sangat practical untuk digunakan sebab tak yah nak sangkut kat dinding. Lagi satu bestnya tak panas. Still boleh rasa kipas siling macam biasa. Kalau pasang air-cond, of course la sejuk, kan. Nak pasang dia senang. Nak simpan balik tu saya tak pandai. Kena minta tolong dari hubby.

Ok, saya nak sambung tengok Kabhi Kushi Khabi Gham. Good nite :)

Tuesday, April 29, 2014

Topik Mangga Muda & Ibu Hamil

Bismillahirahmanirrahim



Suka makan mangga? Mangga masak ke mangga muda? Mungkin ada yang suka dua-dua sekali. Mangga dalam gambar kat atas tu, pemberian daripada jiran saya minggu lepas. Mangga dari pokok sendiri tu.

Mula-mula tengok memang nampak nyum nyum nyum sungguh. Besar mangga tu. Dalam hati mesti ingat dah masak. Bila jiran ni tanya nak ke tak, saya pun nak lah kan. Sekali katanya "Ni mangga muda kak, tak besar sangat. Ada lagi besar dua kali ganda."

Maka saya pun dalam hati 'kecewa'. Sebab saya tak makan mangga muda. Ha??? Pelik ye. 


Kalau ditanya kenapa perempuan yang sedang mengandung suka makan mangga muda, saya tak ada jawapan untuk soalan tu. Sebab sepanjang tempoh mengandung saya tak pernah mengidam/teringin/request mangga muda. Mungkin sebab saya jenis tak pandai makan mangga muda, tu yang tak termengidam langsung tu. Tapi, saya bersyukur sebab ada je orang sekeliling yang ambil berat tentang keadaan saya tengah pregnant. Buktinya? Nah,  walaupun saya tak minta, ada je orang bagi saya mangga muda. Daripada membazir, saya bagi kat orang yang suka makan mangga muda (hehe, mintak maaf ye). Tak susah nak cari sebab majoriti suka. Yang dalam gambar tu, saya dah bagi kat MIL.

Saya pernah terbaca (tak ingat dalam majalah or internet) yang perempuan mengandung ni mengidam sesuatu sebab tak cukup nutrisi benda tu dalam badan dia. Kesahihannya tu saya tak pasti. Kawan saya pernah sepanjang tempoh mengandung, dia makan sabun, ok! Sedap dia kata. Saya tengok depan mata dia makan sabun. Huhu. Lain badan, lain ragamnya. Ada yang makan masam sebab katanya nak hilangkan rasa mual. Yang tu ada betul gak. Tak kisah lah apapun yang diidamkan. Yang penting kandungan sihat dan selamat.

p/s: tapi, saya makan nenas sebab nenas favourite saya. Amaran: Jangan ikut!


Tuesday, April 15, 2014

Bila Anak Jatuh Katil...

Bismillahirahmanirrahim

Sedih rasanya nak taip entri ni. Kalau boleh tak nak ingat langsung seolah-olah perkara ni tak pernah terjadi. Tapi selepas muhasabah diri, saya cari sudut positif di sebalik kejadian ini.

Alhamdulillah secara fizikal, tak ada kecederaan langsung. Tak ada luka, tak ada darah, tak ada lebam. Tapi kecederaan emosi, pasti ada. Sebab A.D nangis sekuat hati. Hubby dah pergi kerja. Cuma kami berdua di rumah. Tangisan A.D, walaupun baru mula beberapa saat, dah buat saya cemas. Cepat-cepat saya call hubby. Saya buat loud speaker sebab saya sambil peluk anak. Syukur alhmdulillah, dengar je suara papa dia, A.D berhenti nangis. Lama jugak la tersedu-sedu. Lepas off hand phone, saya cuba main dengan A.D, alhmdulillah dia respon macam biasa, siap gelak-gelak lagi. Mujur A.D selamat. Tapi esoknya, A.D demam. Berjangkit dengan saya. Malam tu kami bawa ke klinik. Kami bagitahu doktor yang A.D jatuh katil semalam, then harini demam. Doktor check,just demam biasa. Paru-paru tak ada masalah. Tangan, mulut dan kaki pun bersih.

Muka demam hari ke-2
Terus saya bukak katil tu, letak tilam atas lantai je! Buat macam sepupu saya, Cikgu Ros Nazirah. Tak taulah bila ummi dan papa nak pasang balik katil tu, nak.




A.D sayang,

On April 9th, 2014 you turned to 7 month-old. On the same date, ummi woke up as early as 2:00 am to complete some online works at Microworkter (I didn't do this frequently. Only when I feel like doing good and when you had a tight sleep). By 4:30 am, I started to cook nasi goreng for puasa-ganti's sahur and then performed sunat prayers. While performing prayer, I heard you crying. But it's ok because papa was there accompanying you to sleep. Your cries became louder and therefore insisted ummi to go upstairs to brestfeed you. It was 5:40 am when I'm done breastfeeding you, just few minutes before waktu sahur gone. I slowly put you back on the bed and quickly went downstairs for sahur. Great! Ummi managed to do it, sayang.

I fell asleep after Subuh prayer, on the bed, next to you. Extremely exhausted, perhaps. I was under semi-conscious condition when papa said he off to work but I could remember papa kissed us as usual. I fell asleep again until 9.30 am. At that time, you'd already woke up, playing and rolling on the bed alone.

Knowing that you are now expert in rolling over your body, ummi and papa took precaution by blocking the edge of the bed using as many pillows as we can because only two of us sleeping on the bed (papa sleeps on the floor). When I sleep together with you, I became the divider, too (^_^).

When I woke up at 9:30 am, I wanted to bring you downstairs. But don't know why, I felt so dizzy like I'm sick. I tried to close my eyes for couples of second but it turned to sleep for couples of minute. By the time I opened my eyes, oh no! You'd already laid down on the floor!!!

Thursday, April 10, 2014

Review: Nasi Arab D'arab Cafe Bukit Raja, Klang

Bismillahirahmanirrahim

Nasi arab oh nasi arab. Sedap dimakan bersama keluarga. He he.

Harini saya nak kongsi kisah kami sekeluarga (keluarga kecil kami) makan nasi arab di  Restoran D'arab Cafe dekat Bukit Raja, Klang. Kami pergi last week tapi, baru harini update.

A.D asyik pandang nasi papa je.

Restoran ni terletak dalam kawasan perumahan Bukit Raja. Bukan di town ataupun tempat komersil. Dekat-dekat dengan Batu Belah. Biasanya kami dari Bandar Sultan Suleiman ni akan lalu jalan Rantau Panjang. Sampai dekat Shell Batu Belah belok kiri (simpang sebelah Shell). Then jumpa traffic light, belok kanan. At the next traffic light, belok kiri which is sampai lot kedai dalam taman perumahan Bukit Raja. Siap bagi direction lagi tu. Hehehe. 

Rasanya kalau tanya orang Klang, belum tentu diorang tahu tempat ni sebab yang glamournya ialah branch nasi arab dekat Seksyen 7, Shah Alam. Pernah sekali kami makan kat Seksyen 7 tu. Tapi, rasanya branch Bukit Raja ni lagi selesa kot. Sebab kat sini bukan food court. Kat sini kedai lot tepi. Lebih kemas dan bersih. Harga pun jauh lebih murah daripada seksyen 7. Cumanya kat sini tak ada nasi manday.

A.D bagi Tupperware bubur kat papa. Minta papa isikan nasi arab. Hehe. Ceria je anak ummi & papa ni.

Maaflah tak ada gambar nasi arab. Ramai orang, segan nak snap snap gambar. Kalau nak datang malam minggu, kena datang awal. Kalau tak, habis. Pukul 9 malam pun dah kira lewat dah. Kami dah kena 2x.  Tak sempat parking kereta lagi Bangla tu dah datang cakap habis. Hehehe.

Memang best la makan nasi arab ni.

Kalau saya rajin nanti saya buat entri review pasal nasi arab Marakesh, Harbour Place pulak ye.

Monday, April 7, 2014

18 Jenis Hadiah Perkahwinan yang Dicadangkan

Bismillahirahmanirrahim

Pergi jemputan kenduri kahwin rumah Nek Su (nenek saudara sedelah suami) Ahad lepas dekat Kg. Kubu Gajah Luar, Sg. Buloh, teringat pula zaman kenduri kahwin saya sendiri 2 tahun lepas (2012). Biasanya kalau kita datang majlis perkahwinan kenalan/saudara-mara rapat, kita bawa hadiah (selain duit salam kerok yang dah jadi adat.. hehe) ye tak?

Kalau ada di kalangan kawan-kawan yang tengah memikirkan hadiah apa yang sesuai untuk dibawa ke majlis perkahwinan, apa kata browse senarai cadangan kat bawah ni. Senarai ni terhasil daripada pengalaman saya dan suami sendiri yang menerima hadiah perkahwinan tak kurang 60 buah daripada saudara-mara dan rakan-rakan kami, Alhamdulillah.

#1: Set Teh / Kopi / Gelas / Cawan

 Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman, ini adalah hadiah yang paling popular. Mungkin kerana selain harga yang berpatutan beserta design yang cantik, hadiah ni dilihat relevan untuk digunakan dan memenuhi ruang dapur pasangan yang baru berumah tangga. Kami terima hadiah ni sangat banyak daripada saudara-mara dan rakan-rakan. Alhamdulillah.

#2: Set Pinggan Makan / Mangkuk

Yang ini tak berapa banyak diterima walaupun ia sama penting dengan set gelas. Mungkin disebabkan harganya yang agak mahal. Mangkuk kecil pun memadai. Boleh guna untuk makan manisan seperti pengat.

#3: Periuk Nasi Elektrik (Rice Cooker)

Harga tak berapa murah tapi sangat bermanfaat. Yang saiz kecil sesuai untuk makan berdua/bertiga (anak baru seorang). Yang saiz besar pula boleh guna bila saudara-mara/kawan datang ke rumah. Terima 1 besar, 1 kecil. (^_^)
#5: Set Tupperware / Yang-sewaktu-dengannya
Wow! Saya ada dapat set Tupperware yang betul. Best! Sangat suka :) Yang sewaktu dengannya pun ada. Boleh diguna untuk bawa bekal ketika perjalanan / simpan kudap-kudapan di rumah. Bekas simpan nasi / canister air Elianware juga berguna.

 #6: Cerek Elektrik / Thermopot

Kegunaannya sama penting dengan rice cooker. Terima 2 thermopot. (^_^)

 #7: Toaster

Kalau bosan, boleh bakar roti. Selalu gak saya bakar roti pagi petang. Terima kasih kawan-kawan HR Ayamas.

#8:  Periuk / Kuali

Kami terima hadiah periuk daripada mak & abah saya. Dapur gas model baru yang melekap ke permukaan para simen tu pulak abah hadiahkan masa mula-mula masuk rumah sewa. 
#9: Jam Dinding

Kalau di dapur, set cawan yang popular. Kalau di bahagian ruang tamu, jam dinding antara yang popular. Terima 6. Ok juga. Boleh letak di seluruh bahagian rumah. Masa itu emas.

#10: Frame Kaligrafi

Hiasan yang sangat saya suka. Kalau bagi kawan hadiah pun saya suka bagi frame kaligrafi. Selain berfungsi sebagai sebagai hiasan dinding, ia juga menunjukkan identiti penghuni rumah. Selain frame ayat al-Quran, saya juga ada terima bingkai cermin yang ada kaligrafi doa melihat wajah di cermin. Dalam banyak-bayak hadiah, hadiah ni paling istimewa. Sebab kawan-kawan HR Ayamas belikan. Dapat 2 hadiah daripada mereka walaupun masa tu dah lama jadi Ex-Ayamas. Terharu sebab diorang sudi datang majlis perkahwinan kami ramai-ramai.

#11: Rak Comel

Sebelum ni saya tak pernah terfikir rak comel ni untuk dibuat hadiah sehinggalah saya terima rak ni sebagai hadiah. Letak di ruang tamu. Sangat berguna juga tau.

#12: Kipas Angin

Jarang orang nak bagi kipas angin kan? Masa mula-mula duduk menyewa dulu, bilik tak ada kipas. Jadi, kami dah guna kipas ni awal-awal lagi. Terima kasih :)

#13: Selimut

Saya rasa hadiah selimut ni paling relevan. Ada terima satu daripada sepupu. Kalau terima banyak pun tak apa sebab senang nanti kalau ada saudara-mara yang datang tidur kat rumah, boleh guna selimut tu.

#14: Set Cadar

Sangat suka dan sangat berguna. Tak perlu nak beli cadar lagi untuk tempoh 5 tahun pertama. Terima 3 kesemuanya daripada adik-beradik abah (my aunts & uncle)

#15: Lampu Tidur

Ini pun saya suka. Nampak macam remeh. Kalau tak ada kat rumah, memang tak beli lah. Tapi kalau ada orang hadiahkan, memang akan digunakan. Terima 2 daripada sepupu dan rakan UPM.

#16: Buku Motivasi

Ye, saya ada terima satu. Buku motivasi untuk menjadi wanita/isteri solehah daripada Kak Zety.

#17: Telekung + Sejadah + Kain Pelekat

Saya tak ada terima hadiah macam ni. Tapi saya dan mak suka bagi hadiah ni untuk pengantin. Senang nak solat berjemaah kalau saudara-mara datang. Lagilah kalau pengantin tu jenis macam saya -  letak telekung kat kereta satu, kat rumah tingkat bawah satu, kat tingkat atas satu. Dulu masa kerja, kat ofis satu.

#18: Tuala

Kalau anda nak kelainan, silakan. Sebab ia sangat berguna. Tapi, saya tak pernah buat pun. Terima pun tiada. Hehehe.

AWAS! Senarai di atas untuk mereka yang memikirkan hadiah apa yang patut dibeli. BUKAN untuk mereka yang memikirkan hadiah apa yang patut diminta. Hohoho. Kesudian tetamu hadir pun patut dianggap sebagai satu hadiah.

Thursday, April 3, 2014

Check Up 7 Bulan & Perkembangan 6 Bulan A.D

Bismillahirahmanirrahim

Pagi tadi bawa A.D check up umur 7 bulan kat KK Pelabuhan Klang. Eh, kejap. Ada ke check up 7 bulan dalam buku baby? Dalam buku memang tak ada tapi A.D kena datang untuk monitor berat badan. Sebab masa nak masuk umur 5 bulan, A.D diserang demam yang pertama (sebelum ni tak pernah demam walaupun suntik vaccine 3 serangkai). Masa tu, he refused to be breastfed. Susah betul nak menyusu. Perut pun nampak kempis je. Bila datang check up umur 5 bulan, berat badan cuma naik 100gm. Risau dibuatnya. Doctor advised me to start introducing him a solid food sebab mungkin he's in the transition period antara susu dan makanan pejal. 

Alhamdulillah when we came for 6-month check up, he gained 500gm weight increase. But still kena datang untuk periksa berat lagi on the following month. Jadi bila kami datang pagi tadi, berat A.D naik 300gm (6.1kg). Check up kali ni takda vaccination. Tapi, misi ada tanya "Dah pandai apa? Makan banyak mana?"




Kalau masa 5 bulan dulu, A.D pandai meniarap je. Tapi bila umur 6 bulan ni, A.D dah laju meniarap & terlentang. Siap bergolek-golek lagi. Kalau bentang toto kat bawah ni, habis dia balun golek dari hujung ke hujung. Mulut pula riuh sebut "ba bu ba bu ba... bu bu bu bu.. pa pa pa".

"Tapi, anak ummi belum merangkak lah sayang." He can move backwards, but he rarely move forward. Hehehe. He can do bumping. He always lift up his punggung (imagine that with his face facing down, betul-betul tonyoh tilam). I had once saw him in crawling position but he didn't move at all. Langsung tak gerak. He may not strong enough to move in the position. 

He ate almost any soft-solid foods. He ate birthday cake, ice-cream, bahulu, cream-crackers, papaya (of course in a small quantity). He loves eating bananas. I gave him banana almost everyday for his tit-bits and it helps him to poo poo smothly. He ate biscuits too (Heinz Farley's biscuit with banana's flavour). Of course, he eats porridge for lunch and dinner.

We (ummi & papa) love u so much sayang :)

Monday, March 31, 2014

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Versi Mudah

Bismillahirahmanirrahim

Semalam hubby balik dari Pasar Pandamaran ada beli siput sedut. Alhamdulillah, dah lama cari siput sedut akhirnya jumpa gak. Heh, padahal kat Tesco selalu je ada siput sedut tapi asal pergi Tesco je tak rasa nak masak siput sedut. Acaner tu? Sebabnya siput sedut ni kalau beli kene terus balik rumah masak. Tak boleh menyinggah tempat lain. Kitorang kalau pergi Tesco mesti malam, balik rumah terus tidur. Tak adanya nak masak lagi. Kalau siang mesti menyinggah waktu balik tu. Hehehe.

Lagi best hubby beli keladi sekali. Dapatlah saya buat siput sedut masak lemak cili api dengan batang keladi. Yang ni adalah resepi masak lemak yang kedua dalam blog storyfromummi selepas Udang Masak Lemak Cili Api.

Resepi kali ni jadi mudah sebab saya tak guna daun kunyit, serai ataupun kunyit hidup. Serai nak simpan untuk masak merah. Hahaha. Cekidaut...



Bahan-bahan:

1kg siput sedut.
1kg santan pekat.
3 batang keladi.
2 genggam cili api + 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih.
1 sudu kecil kunyit serbuk.
2 keping asam keping.
Garam secukup rasa.


Cara-cara:

1. Siput sedut ni berlumpur. Jadi, basuh dulu siput sedut sampai bersih. Jangan lupa buang sedikit hujung menggunakan parang untuk membolehkan kita sedut siput tu dengan lancarnya waktu makan nanti. Hehehe. Bersihkan juga batang keladi dan potong kecil-kecil lebih kurang saiz 2 inci.

2. Blend cili api bersama dengan bawang besar dan bawang putih. Kalau anda penggemar pedas, letak la cili api banyak mana anda suka. Kalau tak kuat pedas, letak sikit je ye. Adjust to your taste. 

3. Part paling senang dan best dalam masak lemak. Masukkan sekali santan, cili api yang dah blend, batang keladi, kunyit serbuk dan asam keping ke dalam periuk. Gunakan api kuat dan sentiasa kacau hingga batang keladi sedikit lembut.

4. Masukkan pula siput sedut dan garam secukup rasa. Teruskan kacau sampai mendidih. Kalau tak santan jadi berkaki. Dah siap mendidih, boleh tutup api dan hidangkan. Senang kan?

Psst... footnote: If my mother cooked, she used serai and kunyit hidup instead of turmeric powder. So, she blended the kunyit hidup together with cili api and bawangs (my bawangs means onion and garlic). My MIL on the other hand prefer using turmeric powder instead of kunyit hidup and turmeric leave instead of serai. How about me? I can use any but hubby requested for turmeric powder.

Happy cooking~~~

Saturday, March 29, 2014

Blog Pilihan Hati

Bismillahirahmanirrahim

Anda nak tahu senarai blog pilihan hati saya? Tak banyak sebab tak banyak baca blog tapi In Sha Allah, akan jadi banyak. Hehehe. Walaupun saya dah jadi blogger since 2008 - 2011 tapi tak banyak kelebihan yang saya dapat dari blogging ni. Silapnya dulu saya buat blog syok sendiri.

Belajar dari kesilapan. Sekarang saya dah ada matlamat dari blog Story From Ummi ni. Semoga Allah SWT memperkenankan.


http://barelysupermommy.com/

http://bardboo.com/

http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/

http://denaihati.com

Kalau ada sesiapa yang buat blog walking project, boleh blog walking di sini ye.

Thursday, March 27, 2014

Cara Mudah Ajar Anak Hisap Botol Susu atau Puting

Bismillahirahmanirrahim

Ada tak sesiapa mengalami masalah bila anak yang dah biasa menyusu badan tak mahu hisap susu melalui botol? Rasanya kebanyakan (saya tak kata semua) ibu yang breastfeed anak pernah mengalaminya. 

Saya dulu pun macam tu. Walaupun A.D lahir-lahir je misi kat Hospital Pantai Klang dah bagi susu botol (sebab saya masih lagi dalam operation theatre. 3 hari kat ward, 3 hari tu la anak hisap susu botol.), tapi bila balik rumah saya terus breast feed anak sebab saya nak nurture bonding between mak dengan anak. Since I am a housewife, tak de lah rushing sangat nak ajar anak guna botol. Ye lah, 24 jam dengan anak. Bengkak je sua kat mulut anak. 

Tapi, bila fikir-fikir balik, kena juga ajar anak hisap botol. Susah nanti kalau emergency. Masa tu umur A.D dah nak masuk 3 bulan. Bukan setakat hisap botol, hisap puting pun A.D tak nak. Puaslah google sana sini cari tips untuk ajar anak hisap susu botol. Jumpa beberapa suggestion untuk guna botol susu jenis besar macam Avent, Mam dan Tommie Tippie. Botol susu ni kategori 'closer to nature' iaitu design dia menyamai breast feeding.

Apa lagi, saya pun ajak hubby pergi kedai Twins Baby kat Bukit Tinggi, Klang. Belek punya belek, kami ambil Tommie Tippie. Bila nak bayar kat kaunter, sempat saya borak dengan tauke tu yang saya nak ajar anak hisap susu melalui botol. Sekali, tauke tu cakap kalau nak ajar anak hisap botol susu, guna puting NUK. Puting NUK ni boleh fit kat semua botol susu biasa. Tak silap saya harga puting NUK ni baru RM16 untuk 2 pieces. Kalau botol susu 'closer to nature' tu harga RM40 sebotol.

A.D & A.Z. with their NUK pacifier.

Mulanya saya tak percaya. Tapi kata tauke tu, puting NUK ni paling lembut. GH pun guna untuk bayi sumbing. Then, she told me teknik untuk ajar anak hisap susu guna puting NUK ni.

Firstly, lekapkan puting NUK kat nipple mommy dan bagi anak hisap. Buat beberapa kali sampai anak dah biasa. Ni kira teknik memperdayakan anak jugak la. Cuba buat macam tu untuk 3 hari. Bila anak dah biasa boleh terus pasang pada botol susu. Seriously, it works! Saya cuma buat sekali je teknik memperdayakan tu. Sebab saya nampak A.D dengan yakinnya sangka yang dia tengah direct breastfeeding. Hehehe.

Kalau anak tak pandai hisap puting (pacifier) pun boleh ajar guna NUK. Tak lah nanti anak asyik nak mengempeng je kan? Macam baby A.D & A.Z dalam gambar kat atas tu. Both started using pacifier at 2 months old age.

Good luck mommies :)

Tuesday, March 25, 2014

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Bismillahirahmanirrahim

Tadi ada terbaca statement peribadi sang manusia tentang tragedi MH370. Dah berbuih dah kerajaan dan media dok ingatkan, jangan buat spekulasi sendiri. Apa lagi bila libatkan ahli politik tertentu. Tapi, ada gak yang degil eh? Don't you know, bila ada sahaja yang percaya dengan hasutan negatif hasil tulisan anda, you'll get point there? Point dosa. Boleh jadi fitnah tau. Bila Allah s.w.t turunkan ujian untuk kita, kita kena banyakkan bersabar. Masa ni lah patutnya kita insaf dan takut untuk tambah dosa. Dengan kata lain, kita akan lebih banyak untuk lakukan kebaikan. 

Kata Prof. Muhaya malam tadi (25/03/14 @ tv3), "Don't question. Terima dan bersabar. Konsep ada, beri, terima. Orang yang ada unsur positif akan memberi semangat positif dan menerima kembali unsur positif. Dan vice versa."

Haish, dah ke lain plak. Sebenarnya nak kongsi resepi Asam Pedas Ikan Pari ni. Asam pedas has always been my favourite lauk. Tak kisah lah asam pedas ikan mayong ke.. ikan keli ke.. ikan merah ke.. ikan kembong ke... sedapnye..! Again, memasak kena ikut selera suami ye para isteri solehah sekalian. My hubby doesn't eat asam pedas except for asam pedas ikan pari. Jadi kalau saya masak asam pedas, mesti ikan pari.


Bahan-bahan:

1/2 kg ikan pari.
5 - 10 batang bendi.
3 senduk cili kering yang dah blend dengan 2 biji bawang besar, 4 ulas bawang putih dan 2 ulas kunyit hidup.
2 batang serai yang dititik.
Semangkuk air asam jawa pekat.
Daun kesum.
Sedikit minyak masak untuk menumis cili.
Garam secukup rasa.

Cara-cara:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Masukkan cili blend dan serai. Tumis sampai pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa, daun kesum dan bendi. Gaul rata. Daun kesum tu untuk tambah wangi. Biasanya saya tak letak daun kesum. Sebab pokok daun kesum yang mak tanam kat belakang rumah ni dah mati. Malas nak beli kat kedai. Hehehe.
3. Masukkan ikan pari dan garam secukup rasa. Bila dah mendidih boleh tutup api dan hidangkan.

Tips memasak: Jangan biar ikan mendidih lama sebab nanti ikan hancur.

Selamat mencuba~~~

Berakhirnya Tragedi MH370 Innalillahiwainnailaihirojiun.

Bismillahirahmanirrahim

Akhirnya pada hari ke-18 (24 Mac 2014) tragedi misteri kehilangan pesawat Malaysia Airlines, Perdana Menteri telah mengesahkan melalui sidang media di PWTC bahawa penerbangan MH370 sudahpun berakhir di selatan Lautan Hindi. 



Sebak rasanya hati ni. Syukur Alhamdulillah dengan izin Allah, terjawablah persoalan 'di mana kamu MH370?' Media Malaysia kini menyeru kesemua Muslimin dan Muslimat untuk menyedekahkan bacaan al-Fatihah.

Takziah diucapkan kepada seluruh ahli keluarga krew dan penumpang MH370. Semoga tabah menghadapi kenyataan ini. Seluruh Malaysia dan mungkin dunia merasai kesedihan ini. Namun, pencarian masih belum berakhir. Sama-samalah kita berdoa semoga Allah s.w.t memperudahkan urusan menemui pesawat yang jauh di dalam Lautuan Hindi.



MH370 - terbang setinggi awan, berakhir di lautan dalam. 

Wednesday, March 19, 2014

5 Panduan Memilih Walker Baby

Bismillahirahmanirrahim

Duduk berdua dengan A.D kat rumah ni kadang-kadang sampai tak gerak kerja lain sebab nak melayankan ragam dia. Sebab tu la hubby suka panggil A.D 'anak manja papa'. Betul-betul manja. Mungkin sebab A.D menyusu badan. Mungkin juga dulu saya pantang kat rumah sendiri. Mak cuma datang waktu siang untuk mandikan A.D, siapkan makanan dan kemas rumah. Waktu malam, saya dan hubby berdua je jaga A.D. Alhamdulillah, A.D dapat kasih-sayang secukupnya dan In Sha Allah, berterusanlah kasih-sayang kami untuk A.D. 
Tu cerita masa dalam pantang. Sekarang dah 6 bulan dah anak ummi. Dah semakin membesar and keep wanting to explore many things. Golek sana golek sini, pusing sana pusing sini, capai sana sini, tiup sana tiup sini. Belum kira lagi riuh suara dia kejap nangis, kejap gelak, kejap lagi jerit (seriously, he is so bubbly. Well, tak apa lah sayang. That's the only language infants have). Macam-macam ragam. Makanya, my hubby and I decided to buy him a walker.


Beli kat kedai mainan kat kuala je sebab hari dah malam. Tak sempat la nak cari kat hypermarket.
Masa tu motif saya cuma tau nak beli walker A.D je. Sekali bila adik kedai tu tunjuk jenis-jenis walker, oh my... naifnye diri ini. Ingatkan walker tu setakat letak anak kat dalam bagi dia bebas bergerak. Hahaha. Untuk tak nak kawan-kawan jadi macam saya, saya senaraikan panduan untuk memilih walker anak. Tak adalah nanti ter "aaa... aaa..." mulut bila salesman tanya "akak nak yang macam mana?"


# 1 
Apa motif anda beli walker? Untuk anak belajar jalan? Untuk buai anak? Untuk jadikan meja makan anak yang anda boleh letak cawan/botol susu anak? Untuk tolak anak bersiar-siar depan rumah waktu petang? Untuk jadikan medium perkembangan minda anak? Untuk tambah koleksi mainan unik anak? Semua ada. Siap ada jenis 4 in 1 lagi tu. 

#2
Pilih yang ada stopper. Ada 2 jenis stopper. Sama ada yang jenis stopper di belakang sahaja atau di depan dan belakang. Of course, stopper depan dan belakang lebih selamat. Fungsi stopper ni untuk lock walker anak waktu makan. Jadi, tak lah mak lari sana sini nak mengejar anak waktu makan. Boleh juga lock waktu anda memasak atau waktu anda ke bilik air yang mana masa tu anak left alone tanpa pengawasan.

#3
Biasanya kalau kita beli walker untuk membantu perkembangan minda anak, kita akan pilih yang warna menarik, ada mainan pusing-pusing, ada lampu dan ada muzik kan? Bagus. Tapi, kena pastikan bunyi muzik tu tak kuat sangat. Lagi elok kalau boleh adjust volume muzik tu. Yang ni memang saya dah tersilap. Bunyi muzik dari walker A.D tu kuat sangat. Kita yang besar ni pun bingit telinga dengar lagi lah anak kan?

#4
Banyak roda. Yang ni saya rasa lagi banyak roda lagi selamat. Kalau setakat 4 roda je, ada risiko anak terjongket bila ada lantai yang tak rata. Contoh macam antara ruang tamu dan dapur. But it's ok kalau lantai rumah anda rata kesemuanya ye.

#5 
Pertimbangkan untuk beli walker yang ada jual seat tambahan. Terutama sekali bila anda fikir untuk guna lama turun-temurun sampai ke anak-anak seterusnya. Hehehe. Just in case kain tempat duduk tu kotor atau rosak, anda boleh beli kain seat baru yang dijual berasingan. Sayang je rasenya kalau beli walker harga tiga empat ratus tapi tak ada jual seat tambahan. Kot-kot anak poo poo terkena ke.. :) 


Tada.. Kepala rabbit dah tak ada. Buka untuk jadi tray makan A.D.

Tuesday, March 18, 2014

Amalan Sebelum Tidur

Bismillahirahmanirrahim

Apa yang anda baca sebelum tidur? Baca blog??? Erk... selain tu? Baca doa tidur la kan? Saya nak kongsikan satu amalan sebelum tidur.

Untuk yang dah biasa amalkan, Alhamdulillah. Untuk yang belum pernah amalkan, apa kata kita mulakan sekarang. 

Sebelum tidur, bacalah:

1. Ayat Kursi
2. Surah al-Ikhlas, al-Falaq & an-Nas (juga dikenali sebagai 3 Qul) 

Niatkan kepada Allah swt sebagai ikhtiar pelindung diri. Niat tu penting. Kalau tak niat, kita cuma dapat pahala baca ayat-ayat al-Quran.

Semoga mendapat manfaat & selamat malam :)